Alletiders jul

Alletiders jul

1 sæson199425 min / AfsnitKomedie, Eventyr
For alle
S01Sæson 1
24 afsnit
Køb denne sæson

Alletiders jul er en dansk julekalender fra 1994, som er skrevet og instrueret af Martin Miehe-Renard. Den blev sendt første gang på TV 2 i 1994, og er blevet genudsendt i 2004, 2016 og 2020.

En hjælpende hånd
S01E01 25 minutter
1. december. Inde i Danmarks Rigsarkiv midt i dronningens København er rigsarkivar Bertramsen i fuld gang med at undersøge om kong Christian egentlig stod ved højen mast i slaget ved Fehmern. Han har faktisk så travlt, at han helt har glemt, at det er den 1. december. Og hvis han havde husket det, ville han være ligeglad. Bertramsen er nemlig ikke interesseret i jul. Arkivarnissen Gutteborg har også alt for travlt til at tænke på, at julens måned er begyndt. Han er mere optaget af at finde en historisk skakmodstander, der ikke er for dygtig. Det lykkes til sidst, og Frederik VII er egentlig glad for at blive afbrudt midt i en balletforestilling. Pludselig får Bertramsen besøg af den nydelige frøken Brahe, som påstår, at hun er hans sekretrær. Guttenborg bliver overrasket af en ung nisse. Han hedder Pyrus og har søgt arbejde på RIS-arkivet.
Frakr. 9
Cool jul
S01E02 25 minutter
2. december. Allerede fra morgenstunden får Bertramsen og Guttenborg de nye tider at mærke. Frøken Brahe er lige ved at afsløre Bertramsen hemmelighed: At rigsarkivaren bor i Rigsarkivet. Pyrus ryster den gode Guttenborg ved at pynte op til jul. Det plejer nisser jo ikke. Men Pyrus er ligeglad. Han har klippet julehjerter af gamle dokumenter og mener, at jul godt kan være cool. Både Bertramsen og Guttenborg sætter deres nye "lærlinge" på prøve med at finde bøger. Under øvelsen ser Bertramsen Pyrus og tror, at han er blevet syg, men Frøken Brahe forklarer ham, at han bare har set en nisse. Guttenborg viser Pyrus, hvordan man tryller mennesker ud af og ind i den danske historie. Pyrus vil også prøve.
Frakr. 9
Tung lekture
S01E03 25 minutter
3. december. Pyrus øver sig i at trylle, men det går ikke så godt. Til gengæld byder Guttenborg på risenbrød, som Pyrus selvfølgelig tror er risengrød. Frøken Brahe lokker Bertramsen med varm kaffe og kringle, men rigsarkivaren forklarer alvorligt, at Rigsarkivet er en arbejdsplads og ikke en kaffeklub. Der kommer brev fra Dronningen, som anmoder om en rapport angående juletraditioner, og Bertramsen aner, at det eftertragtede Ridderkors er inden for rækkevidde. Pyrus gider - til Gutteborgs store ærgrelse - ikke at læse bøger. Han er mere til tegneserien med Juleman, den supersoniske nisse. Pyrus prøver igen at trylle. Denne gang lykkes det, men pludselig siger det BUM, og alle bogstaverne falder ud af bøgerne. Hele nissebo ligger hulter til bulter, og ovre i hjørnet dukker en forvirret pige op, som ikke kan huske, hvem hun er.
Frakr. 9
Freja
S01E04 25 minutter
4. december. Bertramsen og Frøken Brahe har siddet oppe hele natten, og de har opdaget, at julen er forsvundet fra alle historiske bøger og dokumenter. Da Frøken Brahe går efter morgenbrød, finder hun ud af, at gadens julepynt og forretningernes juleudstillinger er væk. Julen eksisterer ikke mere. I nissebo er alle forvirret. Guttenborg spørger den unge pige om, hvem hun er, og hvor hun kommer fra. Men hun kan intet huske. Pyrus og Guttenborg bliver enige om, at hun er faldet ud af en af bøgerne og bestemmer sig for at kalde hende Freja. Nu er nissernes mission at skaffe julen tilbage i bøgerne, ellers bliver det jo ikke jul i år. De må på rejse i danmarkshistorien og begynder i stenalderen.
Frakr. 9
Mjød
S01E05 25 minutter
5. december. Al julepynten i byen er pist væk. Det samme er de flotte julehjerter, som Frøken Brahe hængte op i Rigsarkivets kontor. Og nu har både Bertramsen og Brahe pludselig svært ved at huske ordet JUL. Bertramsen får den geniale ide at skrive jul med en rød tusch, men bogstaverne falder af papiret. I nissebo er Freja chokeret over, at hun måske falmer væk inden længe. Pyrus og Guttenborg prøver at trøste hende. Måske er hun noget særligt. Nisserne fortsætter jagten på jul, og denne gang tager de til bronzealderen. De møder en stor og behåret viking, som elsker mjød og har let ved at svinge sværdet. Han siger, at han drikker jul. Midt blandt reolerne udkæmper Bertramsen sit eget personlige sværdslag for øjnene af en forbavset Frøken Brahe.
Frakr. 9
Asgård
S01E06 25 minutter
6. december. Pyrus har ondt i hovedet efter at have drukket for meget mjød sammen med Harald Hårfager. Han liver dog op, da Guttenborg serverer rigtig risengrød. Bertramsen er sulten, og heldigvis har Frøken Brahe wienerbrød med på arbejdet. Senere er hun lige ved at hive Pyrus op af en skraldespand og med ind på kontoret, men heldigvis slipper Pyrus væk. Nisserne kommer i tanke om, at Freja måske er en gudinde. For at undersøge det nærmere, tager de på tur til Midgård, hvor de møder jætten Heimdal og den ægte gudinde Freja. Hun fanger nisserne, men Pyrus og pigen Freja formilder gudinden med en kærlighedssang. På kontoret ofrer Bertramsen med sulten mave sit wienerbrød for at formilde guderne.
Frakr. 9
Et Tilnavn
S01E07 25 minutter
7. december. Byens gader er stadigvæk kedelige og tomme. Ingen hyggelige juleudstillinger eller travle mennesker belæsset med farvestrålende pakker. Vil det overhovedet blive jul i år? I Rigsarkivet arbejdes der hårdt for at få julen frem i tide. Pyrus og Freja pisker rundt for at finde de papirer og dokumenter, som Guttenborg skal bruge i sin søgen efter julen. På kontoret sveder Bertramsen over alt det andet arbejde, som skal gøres ved siden af jagten på jul. Pyrus vil imponere Freja og tryller igen. Denne gang resulterer det i, at Frøken Brahe møder en grum viking ved navn Svend ude blandt reolerne. Han bliver let hidsig, hvis man spørger efter hans manglende tilnavn. Navnet får han endelig, da han senere spiser risengrød sammen med nisserne.
Frakr. 9
Kanonkongen
S01E08 25 minutter
8. december. Bertramsen drømmer, at han er med i et drabeligt søslag. Da han vågner, bliver han overrasket i nattøj af Frøken Brahe. I nissebo afholder Pyrus og Freja en fejekonkurrence med Bertramsens aflagte tandbørster, og Guttenborg viser dem, hvordan man skyder dokumenter på plads med en katapulten. Ved en fejl bliver Pyrus skudt ind på Rigsarkivets kontor, så Freja må trylles stor for at hente ham. Men da hun får Bertramsen til at finde dokumentet, hvor Pyrus skulle være, er det tomt. Guttenborg er ved at finde ud af, hvilken tid Freja kommer fra, så måske er der håb for hende. Under en af de mange bøger får Bertramsen øje på noget rødt. Det ligner grangiveligt en lille hue.
Frakr. 9
Julehelg
S01E09 25 minutter
9. december. Lige så stille, ganske umærkeligt og uden at nogen tænker nærmere over det, begynder julen så småt at vende tilbage i bybilledet. Pyrus har fundet sin elskede hue inde i Bertramsens kontor. Med en sindrig anordning, som Guttenborg flikker sammen, prøver de at redde den overlækre, hypercodyle hue. Bertramsen undersøger tiden omkring kong Valdemar , og det får Frøken Brahe til bryde ud i "skønsang" om tre gamle konger. De tre nisser rejser denne gang til år 1157, hvor de møder Danmarks største historieskriver Saxo. Han fortæller om julehelgen, og midt under det hele dukker Valdemar op klædt ud som en julebuk. Valdemar bliver inviteret med til nissebo.
Frakr. 9
Dannebrog
S01E10 25 minutter
10. december. Nu er der kun to uger til juleaften. Men ingen ønskesedler er skrevet endnu, og ingen forældre går i butikker og kigger på gaver. I nissebo er Pyrus glad. Han får nemlig risengrød til morgenmad. Men humøret holder ikke længe, da kong Valdemar begynder at flirte med Freja. Pyrus bliver jaloux og forsøger at hive Valdemar med rundt i arkivet. Freja viser sig at være glad for Pyrus' jalousi. Bertramsen og Frøken Brahe finder ud af, at kong Valdemar havde ris med hjem til Danmark. Hvor mon han har fået det fra? Bertramsen får et stort brev fra kongehuset og bliver nervøs. Da Guttenborg, til Pyrus' store lettelse, tryller kongen tilbage til sin egen tid, får kongen ikke sit segl med. Men da nisserne tryller igen, dukker en helt anden kong Valdemar op.
Frakr. 9
Marsk Pyrus
S01E11 25 minutter
11. december. Pyrus er opfyldt af poetisk inspiration og skriver et digt til Freja, hvor ordet risengrød tilfældigvis indgår. I kontoret er der igen kommet post fra dronningen, men denne gang skriver hun, at hun er tilfreds med Bertramsens arbejde. Ridderkorset nærmer sig. Brevet er ikke den eneste post til Bertramsen og Brahe. To store pakker viser sig at indeholde en computer, som skal højne effektiviteten i Rigsarkivet. Bertramsen bliver fornærmet, og computeren virker ikke, da de tænder for den. Nisserne besøger enkedronning Margrethe Sprænghest på Vordingborg, som har problemer med at finde på en julegave til sin søn, Erik Klipping. Måske kan Guttenborg hjælpe hende ud af kniben.
Frakr. 9
Cyber space
S01E12 25 minutter
12. december. Bertramsen ligger og sover henover computeren, da Frøken Brahe træder ind af døren til kontoret. Han har arbejdet hele natten, og kan nu finde oplysninger om en hvilken som helst historisk person i maskinen. I nissebo skriver Pyrus på en flere meter lang ønskeseddel. Allerhelst vil han have en computer. Da Pyrus opdager, at der står en computer på kontoret, lokker han Freja med på en tur ind bag skærmen. Pludselig er Freja væk. Det viser sig, at heksen Afskylia har taget hende, men heldigvis får Pyrus hjælp af en lille hyggelig trold ved navn Hugo. Bertramsen og Frøken Brahe opdager, at computerspillet ikke virker, som det skal. De sætter en virusdræber i gang, som jager Pyrus og Freja. Nu kan kun Guttenborg redde dem.
Frakr. 9
Lussenatten
S01E13 25 minutter
13. december. Guttenborg vækker Pyrus midt om natten mellem den 12. og 13. december med en underlig forklaring om at, de igen skal til Vordingborg Slot. Men først skal Pyrus aflevere disketten tilbage til Bertramsen, som sover sødt og drømmer om Ridderkorset. Nisserne besøger endnu en Margrethe, men denne gang er det Margrethe I, og de oplever et smukt Lucia-optog. Desværre mister Guttenborg sin tryllebog. Frøken Brahe sætter også lys i håret, og hun finder Guttenborgs lille bitte bog, som hun viser til Bertramsen. Han begynder straks at studere den, men pludselig får de besøg af en hofnar.
Frakr. 9
Nikolaus
S01E14 25 minutter
14 december. Freja afslører, at hun både kan bage og ved, hvad en elefant er for en. Guttenborg mener, at han snart ved, hvor hun kommer fra. Pyrus er mere interesseret i Frejas evner som bager. I Rigsarkivets kontor er stemningen god. Bertramsen og Frøken Brahe bestemmer sig for at være dus, og Brahe byder på udsøgt hjemmebag, som Bertramsen har svært ved at holde fingrene fra. Pyrus og Guttenborg tager på besøg hos Christian I midt i København. I kongens mørke gemakker støder de på en person klædt ud som - ja - julemanden! Det viser sig at være kongen, som prøver at underholde familien. Det lykkes ikke rigtigt, før Pyrus træder hjælpende til med gode råd og Frejas julebag.
Frakr. 9
Julemaj
S01E15 25 minutter
15. december. Da Frøken Brahe møder på Rigsarkivet om morgenen, bliver hun overrasket af selveste julemanden. Det viser sig at være Bertramsen i en forklædning fra Christian Is tid. I nissebo har Pyrus våget over den syge Freja hele natten. Han er bange for, at hun er ved at falme væk. Guttenborg mener, at det vil hjælpe, hvis hun tager med på en tur til Sønderborg Slot for at besøge Christian den II. Kongen sidder indespærret, men humøret fejler ingenting, og måske kan han hjælpe den sløje Freja. Kongen brygger urtete af noget, han kalder julemaj.
Frakr. 9
Stella Nova
S01E16 25 minutter
Den 16. december er rengøringsdag i Rigsarkivet. Frøken Brahe mener, at Bertramsen trænger til motion. Hans ansigt får en sund kulør under Brahes kyndige, men hårde vejledning i, hvordan man kombinerer gymnastik og rengøring. Freja bliver inspireret af aktiviteterne i kontoret og omdanner nissebo til et rengørende aerobic-center. Da Guttenborg har fået pusten igen, tager de til Uranienborg, hvor Tyge Brahe kikker stjerner. Pyrus kan ikke lade være med at grine, over at Tyge hele tiden er uheldig og vælter sine redskaber på gulvet. Men den berømte stjernekikker ved noget om julestjernen.
Frakr. 9
Øje for Øje
S01E17 25 minutter
17. december. Da Pyrus vågner i sit penalhus, får han et chok. Freja er væk. Guttenborg prøver at trøste, men Pyrus er knust af sorg. I kontoret har Bertramsen glemt at låse døren, og Frøken Brahe opdager hans 34 år gamle hemmelighed. Til gengæld lover hun ham rigtigt hjemmelavet aftensmad senere på dagen. I nissebo er Freja heldigvis vendt tilbage, og Guttenborg inviterer selveste Christian IV til morgenmad. Men han har alt for travlt med at tæske svenskerne i et stort søslag, så han bliver sendt hjem igen. Da han vender tilbage, har han klap for øjet og en lille mandelgave med.
Frakr. 9
Model og Medister
S01E18 25 minutter
18. december. Guttenborg er bekymret. Kong Christian IV har bestemt sig for at vende tilbage og undersøge, om hans bygninger stadig er smukke og velholdte. Men hvordan skal de tre i nissebo forklare kongen, at han ikke bare kan bevæge sig rundt i nutidens København. Bertramsen har svært ved at passe sine bukser efter den gode middag hos Frøken Brahe. Brahe foreslår, at han køber en mikrobølgeovn, så han kan få varm mad, men det har Bertramsen kun foragt tilovers for. I nissebo er Christian IV dukket op, og ved hjælp af en bunke turistbrochurer, et dukketeater og lidt ekstra trylleri viser Guttenborg kongen rundt i København. Men lader han sig narre?.
Frakr. 9
Julestuen
S01E19 25 minutter
19. december. Pyrus sørger for hyggen i nissebo. Han arrangerer morgenbrød og stearinlys, og Guttenborg undrer sig over, hvor det med at hygge sig til jul kommer fra. Pludselig kommer han i tanke om, hvem de kan spørge. Bertramsen sender Frøken Brahe over på det kongelige bibliotek efter Ludvig Holbergs skrifter om julen. Hun får også besked på at finde en kogebog til mikrobølgeovn. Bertramsen vil nemlig stå for aftensmaden. De tre fra nissebo kikker indenfor hos Ludvig Holberg og giver ham en ide til en komedie om julen. Holberg fortæller dem til gengæld om det, der bliver til juletræet og om misteltenen. Bertramsen har netop planer med en mistelten. Men hvad med hans kylling i mikrobølgeovnen?
Frakr. 9
Eventyr
S01E20 25 minutter
20. december. Julen er næsten på plads. Nisserne og Bertramsen mangler "kun" 150 års historie, før de har fået julen på plads. Men Freja er alligevel ked af det, for hun ved stadig ikke, hvor hun kommer fra. Bertramsen røber overfor Frøken Brahe, hvorfor det gik galt mellem ham og hans kone for 34 år siden. Det er noget med en juleaften. Guttenborg bestemmer, at de skal besøge en berømt forfatter. Det syntes Pyrus lyder kedeligt, indtil han hører, at de skal møde H.C. Andersen i Tivoli. Den distræte historiefortæller får ondt af den frysende Freja, og ville ønske han havde nogle svovlstikker. Pludselig bliver han inspireret til en ny og sørgelig historie. Bertramsen finder også H.C. Andersens historie og er glad, fordi juletræet for første gang bliver nævnt.
Frakr. 9
Åh Louise
S01E21 25 minutter
21. december. Nu er der kun tre dage tilbage, og Bertramsen har travlt med sav, hammer og et genstridigt juletræ. Heldigvis ved Frøken Brahe, hvor forbindingskassen står. Freja er træt og har ikke lyst til at tage påtur i historien, selvom Pyrus er utålmodig efter at komme afsted. Guttenborg foreslår at invitere en af sine skak-kammerater, Frederik VII på besøg i stedet for. Men da han har sagt trylleordene, dukker Grevinde Danner op, og hun er straks mistænksom overfor, hvem Freja er. Da kongen endelig kommer, får han skældud af grevinden, indtil Pyrus gør den bestemte dame opmærksom på, at hun altså er gæst i nissebo. Det ender med, at de alle synger en berømt julesang sammen.
Frakr. 9
Takt og Tone
S01E22 25 minutter
22. december. Længe før det bliver morgen, er der liv i nissebo. Freja går i søvne og ender inde hos Bertramsen. Hun fortæller, at hun er Xenobia, Julens gudinde. Guttenborg og Pyrus når at redde hende, inden Bertramsen vågner. Da Brahe kommer, fortæller Bertramsen om sin "drøm". Der er brev fra dronningen, og Bertramsen må øve sig i at tage på kongeligt besøg efter alskens slags regler og forskrifter. Denne gang besøger nisserne Emma Gad. Hun ved en masse om skik og brug i julen og om julemærket. Hun ved også, hvordan man kommer rigtig ind af en dør, og det fortæller hun specielt Pyrus en masse om, så han bliver helt forpustet.
Frakr. 9
Model Pyrus
S01E23 25 minutter
23. december. Frøken Brahe er frygteligt nervøs. Bertramsen skal nemlig på julevisit hos dronningen, og mens han gør sig klar, kigger han på et iturevet billede af en lille rødhåret pige. Hvem er det? I nissebo er det Pyrus og Guttenborg, som er nervøse. Freja er blevet meget bleg, og hun taler så lavt, at man næsten ikke kan høre det. Frøken Brahe skubber Bertramsen ud af døren og husker ham på, at han er julens redningsmand. I dag skal Guttenborg og Pyrus hver sit sted hen. Pyrus besøger modvilligt den farveblinde tegner Frederik Bramming, som er udgået for ideer til nye juleting. Heldigvis bliver han inspireret, da han ser Pyrus klatre op ad reolen på vej mod småkagerne. Da Guttenborg og Pyrus vender tilbage, falmer Freja helt væk. Er det for sent at redde hende?
Frakr. 9
Glædelig...?
S01E24 25 minutter
24. december. Endelig! Langt om længe er den store dag kommet. Den dag alle har ventet på og glædet sig til. Men Pyrus er så ked af, at Freja er forsvundet. Han vil ikke stå op, selv om det er den 24. december. På kontoret vækker Frøken Brahe rigsarkivar Bertramsen, som hun har fået et nyt forhold til, og gør højlydt opmærksom på, at det er juleaftensdag. Da Pyrus ser den store julebog, vil han trylle, ligesom han gjorde første gang, da Freja dukkede op. Inden Guttenborg når at standse ham, har han sagt de magiske ord, og der lyder et kæmpebrag. På kontoret begynder julepynten at falme væk, og Bertramsen opdager, at bogstaverne igen er forsvundet fra bøgernes sider. Er det slut med julen, eller når nisserne et sidste trylleri?
Frakr. 9

Medvirkende

Martin Miehe-Renard
Martin Miehe-Renard
Instruktør
Paul Hüttel
Paul Hüttel
Jesper Klein
Jesper Klein

Lignende